Saturday, December 18, 2010

Bercuti a.k.a MC

Assalamualaikum wbt

mesej dari seorang teman rapat

+ salam, ade katne?

- wsalam, aku msih kat kg, trus amik mc.. kne chicken pox! jgkit ngn bebudak tadika..

+ besar2 bru nk naik chicken pox? haha.. ayat kejam..=(

Sungguhla, sepanjang 22 ++ aku hdup ni, mggu lepas aku bru kene penyakit ni. Lame plak 2, dah nak msuk seminggu lebih tak baik2 lagi, and now aku kene berpantang. Gaya macam lepas bersalin je, huhu.. oh tidak, aku tak kawin lg.

Sticker pun ade kat muke aku. Alamak diskaun la mas kawin nanti. Haha...
(xpe, mas kawin rendah tanda berkat, amin..)

Tapi, at least aku dah imune dgn penyakit ni. Orang kate sape yg dah kene kemungkinan besar xkene dah. Itu org kate, tapi kuasa ALLAH sape tahu kan.

Setiap penyakit ada ubatnya, penyakit juga tanda dosa2 digugurkan. (Aku ada baca kat plastik ubat, hehe) So, bersabarlah wahai hati.

                                                          sekadar hiasan

Tuesday, December 7, 2010

SALAM MAAL HIJRAH



1431 sudah belalu
Usah ditangisi masa yang pergi
Let bygone be bygone
Yang baik jadikan pengajaran
Yang buruk jadikan sempadan

1432 bergnti
Tanamkan azam, kuatkan semangat, tekadkan di dalam dada
Aku mahu berubah!!!
Menjadi lebih baik dari sebelumnya
Mengimpikan keredhaanNYA
Dunia dan akhirat
Amin..

"Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu
 Bila Allah lambat memakbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu
 Dan bila ALLAH tak memakbulkan doamu, maka DIA mahu menggantikan sesuatu yang lebih baik buatmu"

Ayuh!! marilah kita sama-sama bersangka baik denganNYA, husnuzzunn a'lallah

Saturday, November 27, 2010

Ada pakwe berguna sangat ke?






Salam.

Saja je aku nak tulis entry macam ni. Terus terang aku ni bukannya pandai sangat nak mengarang cerita. Sebab tu blog aku terabai, bersawang!! Kenapa ek aku persoalkan tajuk ni? Entah!

Ok la, nak dipendekkan cerita, ( biar la kalo jadi panjang pun, blog aku kan..)
Tadi ex cikgu yang mengajar tadika tempat aku mengajar ada datang. Sembang banyak la jugak, sembang punya sembang terkeluar la soalan macam ni dari dia.

dia: Akak malam2 memang tak keluar langsung ke? Makan-makan kat kedai depan tu. ( dia panggil aku akak sebab dia muda 2 tahun dari aku, huhu.. nampak gayanya aku dah beransur ansur tua!! tidaaakk )

aku: yup, akak biasa lepas keje terus masuk bilik, duk dalam bilik je sampai tertidur.

dia: (agak terkejut) betul ke? tak bosan eh? Saya dulu keluar jugak makan2 kat luar, biasa berdua.
(ok, aku tak nak tanya panjang, dah agak mesti kuar dengan pakwe.)

aku: x bosan la, sebelum tido akak baca buku2, laptop ada, tengok cerita ke. Lepas tu, tido la.

(dia macam tak puas hati lagi, tapi aku biarkan je.)

satu lagi...

aku: dulu masa keje weekend balik mana2 tak?

dia: balik rumah kakak, memang every weekend la balik.

aku: eh, same la kita. akak pun balik jugak every weekend. Tapi balik rumah mak sedara  la. Biasa pak sedare jemput. Susah kat  sini nak naik bas, jalan kaki jauh sangat2 la. Tak berani akak malam2. ______ biasa balik kakak jemput eh?

dia: tak jugak, kadang PAKWE  jemput. ( bila sebut PAKWE, suara dia rendahkan sedikit, aku tak tau kenapa) 






Persoalan??


pakwe memang berguna eh bab jemput-hantar ni?? entah2 kita orang perempuan lagi berguna buat para pakwe, Nauzubillah min zalik!! aku tak nak ulas panjang2, kita orang perempuan sama2 fikirkan k.

aku bukan nak judge semua lelaki ni jahat, tak berguna, tak boleh pakai whatever negatively la. Ayah aku pun lelaki, aku pun ada adik2 lelaki, tapi zaman sekarang memerlukan kita orang perempuan ni berhati hati. Banyak sangat la kes2 ngeri kat tv, media cetak, media elektronik. Naik seram aku!

Mohon perlindunganMU Ya ALLAH dari perkara2 sebegini.



p/s : senang cerita, aku tak berapa nak percaya sama para pakwe.
tapi kalo suami...... Ehem!! ( Kawal hormon ok!! )


                                               ade kaitan ke gambar ni??


Sekian sahaja.

Saturday, November 20, 2010

sms seram seorang lelaki

1. salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3. Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2 tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4. awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?


6. Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8. Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!


9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10. Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12. Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je.. nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14. Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke? Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa pasni..  tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...

****************************************************************
20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!


23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24. sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)
- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..
- si lelaki mencari mangsa baru..
- dan kejadian terus berulang..

ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA INI...

 p/s: copy dr facebook org

Saturday, October 30, 2010

Beberapa coret pengalaman sebagai cikgu tadika

1) "Cikgu! Saya sayang cikgu la, sebab cikgu baik." (Huhu, ye sangat la 2, budak2.. kelakar sungguh)

2) "Bila besar nanti, saya nak jadi spiderman la cikgu." (Tengok! betapa kuatnya pengaruh media elektronik)

3) "Kalau kita masuk syurga nanti, mesti boleh jumpa malaikat Ridhuan kan cikgu?" Kan tugasnya menjaga syurga. saya tak nak jumpa Malik-Penjaga neraka tu." ( Aku dah tak tahu nak jawab apa, kelu.. budak sekarang memang pandai)

4) "Dia ambik pensel saya cikgu!" ( Ha.ini yang paling aku tak suka. Mencuri! Padahal anak orang senang. Kenapa sampai  nak mencuri, kalau dah berkenan sangat. Suruh mak ayah beli. Setakat pensel, bukannya mahal sangat. Singgit pun xsampai kot.
*teringat zaman kecik2 dulu, beli pensel terus siap ada pemadam kat ats. complete! Ada lagi ke pensel macam 2 sekarang ni? dah tak jumpa sangat la.

5) "Mama, mama... eh silap, cikgu, cikgu. Bla bla.... " ( Ade jugak kes student tersilap panggil aku mama, xpe la, sampai seru, termakbul doa dapat jugak aku jadi seorang 'mama' dalam erti kata yang sebenarnya 1 fine day, insyaallah.. )
*Fiza, kawal hormon sikit ye. Calon 'papa' pun xjumpa lagi, dah berangan nak jadi mama. Tak jumpa ke xdapat dikesan?? huhu.. ape2 la.

6) "Cikgu bercinta tak?" ( Ni soalan cepu mas yang pernah stdent bagi kat aku. Ke cepu perak, cepu gangsa, cepu besi, cepu logam barangkali. Haha.. no, i can't answer that such a question.)
*tak boleh nak cite sgt, takut meracuni fikiran anak2 muridku. huhu.. "sebenarnya anak2 muridku, bercinta ni xbgus, kalau kahwin baru betul ye"

7) "Cikgu xde sapa2 datang jemput ke??" Soalan ni ditanya pada waktu petang, bila cikgu2 lain dijemput oleh para pakwe n husband masing2.
    "tak, cikgu tidur sini aje. Cikgu xde sape2 nak jemput. xde pakwe, xde suami." Ayat sedih. Haha.. (padahal berlakon je 2) 

 That's all for today..
salam

Sunday, October 17, 2010

KALAU TAK SUKA, PULANGKAN....

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta dihalakan ke dalam garaj.

“Horey! Papa balik!” Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.
“Tepi! Bahaya tau tak?” Jeritnya.
Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.
“Aimin bawa adik ke belakang.” Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

“Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita,” pujuk Laila.
Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

“Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!” Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya.

“Asal saya balik rumah mesti bersepah. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?” sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

“Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman.” Balas isterinya lembut.
“Fail saya kat depan tu mana?”
“Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan.”
“Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi.” Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu.
Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. “Laila” Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

—————————————————————————-

“Saya nak ke out station minggu depan.”
“Lama?” Soal Laila.
“Dalam seminggu.”
“Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?”
“Budak-budak? “
“Ikut jugalah.”
“Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok masa kat Legacy dulu tu..”
“Masa tu Amirul kecik lagi.” Balas Laila.

Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.

” Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana.”
“Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung,” Muktamad!

Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

“Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!”
“Manalah saya ada masa..”
“Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!” Dia tersentak dari khayalannya.
“Kalau tak suka pulangkan balik!” Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir.
Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma..
“Mizi, makan!” Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. “Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah.”

———————————————————————————-

“Papa! Makan!” Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.
“Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?”
Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.
“Awak masak apa?”
“Mama masak sup tulang dengan sambal udang!” jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.
“Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!”
“Papa nak ke mana?” Soal isterinya perlahan.
“Keluar!”
“Mama dah masak Pa!”
“Awak saja makan!”
“Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!”
Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.
“Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?” Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi.
“Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan.”
“Abang tak suka tengok papa marah-marah. .”
“Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?”
Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris.Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.
“Laila..” serunya
“Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti.” Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
“Sunyi pulak rumah ni mak,”
“Lama-lama kau biasalah.”
Airmatanya menitis laju. “Kalau tak suka pulangkan!” Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

———————————————————————————-

“Papa beli apa untuk Aiman?” Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.
“Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.”
“Tak ada lah?”
“Ingat papa ni cop duit?”

Aiman termangu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.
Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya.
“Awak tak sihat ke?”
Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.
“Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi.” Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.
Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

“Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!” Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

“Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!”
Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

“Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. ” Ujar Laila perlahan
“Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?” Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

———————————————————————————–

“Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni.”
Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang.

Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah.
“Celaka betul!” Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.
“Abang!”
“Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!” Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

“Pak Ngah, Eddie nak balik!” Shamizi terpana. Dia mengangguk.
“Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti.”
Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A.
“Laila”

—————————————————————————————————-

“Papa nak ke mana hensem-hensem gini?” Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. “Wangi-wangi lagi. Dating ye?”
“Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff.” Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.
“Ikut boleh?”
“Dia tak ajak family. Staff only!” Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.
“Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.”
“Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. “
“Papa pesanlah..”
“Nantilah besar sikit.” Dalihnya.
“Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.”
“Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,”
Laila terdiam. “Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki.”
“Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik.”
“Mama tanya sikit boleh?” Dia mengangguk
“Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?”

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

“Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,” ujar Mr. Kwai, tuan rumah.
Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

“Kalau tak suka pulangkan!” Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian.

“Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! ” Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil.Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa..

“Kalau tak suka pulangkan,”
Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila.
Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.
Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah.

Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..
Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan…….

copy-paste: 

Sunday, October 10, 2010

Meluahkan perasaan cinta

Salam...

tetiba tengok video ni kat youtube, mcm best je.. huhu

video
Sila ambik pengajaran (pesanan utk diri sendri jugak)

Saturday, October 9, 2010

Confession!!!

Saya sayang dia

Masih sayangkan dia

Dan akan tetap sayangkan dia



Dengan izinNYA.....

Awak, sila cari calon isteri awak cepat2, baru saya boleh berhenti sayang awak.


PLEASE! PLEASE! PLEASE!

Tuhan! Bantu hambaMU ini,
Aku mohon


Apa akhir cerita ini???

                                              if loving you is wrong

(mode: Jiwa yang kacau)

Sunday, October 3, 2010

Taska a.k.a Kindergarten

Bila aku nak post something dekat blog ni, aku xtau nk tulis apa. Huhu.. Entahlah,  idea tibe2 hilang. Kalau tengah tak online kemain lagi, idea mencurah curah! So?? Apa motif aku tulis ni?? Aku pun tak tahu. Haha.. Rileks2..

Ok2. Sebenarnya, esok aku jadi guru taska!! Kiranya aku dapat keje la, tak lagi menganggur. Keje kat taska pun jadi la, janji halal dan yang penting aku dapat duit. Harap2 aku boleh la sabar dengan kerenah bebudak nanti. Insyaallah.. Amin.
                                                   Macam ni kot suasananya

Mana tahu kan, bila ada pengalaman macam ni, aku boleh bukak taska/tadika sendiri satu hari nanti. Hehe, agak tinggi impian tu, tapi kalau dimakbulkan, Alhamdulillah.
Aku memang ada jugak simpan angan2 nak ada taska/tadika sendiri. Kalau tak pun, ada pusat tusyen ke, lebih kurang la. Kira macam nak buat bisnes sendiri, tak makan gaji. Huhu.


                                             Gambar contoh je ni.

Ok la. Itu je aku nak share kat sini.
Semoga impian aku tercapai. .(",)
AMIN...

Monday, September 27, 2010

New Look

Blog ku berwajah baru!! Siap pink colour lagi you.. Tiba2 aku jadi pinky girl, huhu..

Papepun.. Harap lepas ni aku jadi bertambah rajin untuk menge'post' entry baru.

Wish me luck!!

p/s: Oh ye, aku belum dapat keje lagi, hint nak dapat keje pun masih kelam. Sedih kan?? Mungkin rezeki aku agak lambat nak dibandingkan dengan orang lain. Yela, result pun ciput je. Tu lah, time belajar tak nak belajar betul2?? main2 je kejenya. Sekarang terimalah akibatnya. Padan muke kau. Hahaha

Thursday, September 23, 2010

Saje je

"Ya Allah, jika menyambung pelajaran adalah yang terbaik untukku, mohon Kau permudahkanlah. Aku redha dengan segala ketentuanMU Ya Allah. Amin."

Aku sekarang berada di UPM, melawat seorang kawan yang berada di sini. Pakej 4 hari 3 malam, percuma!! Tapi makan tanggung sendiri. Aku ke sini sebab nak hantar borang master.  Insyaallah jika diizinkan aku akan berada di sini 3 bulan dari sekarang.

Dan sekarang aku juga sedang usha kerja, nak cari duit. Takkan nak jadi penganggur kot? Dah grad Ogos baru ni, Alhamdulillah.

MOGA URUSANKU DIPERMUDAHKAN. AMIN..

Thursday, August 5, 2010

LATEST

Alhamduilah... setelah hampir 4 bulan aku tidak meng'update' blog, hari ini aku kembali. Banyak cerita yang ingin dikongsikan, namun ada sahaja kekangan yang menghalang. Maafkan aku teman2..

Jun 2010:

Selepas tamat belajar, aku balik kampung. Mencari kerja2 yang sesuai sementara menunggu hari konvokesyen 10 Ogos nanti. Cari punya cari, sepupu rekomenkan kerja, Jadi waitress!! Diulang, WAITRESS!! Kerja yang sama sekai tidak pernah tercapai akalku. Kalau setakat waitress biasa2, aku on lagi. Ni kejenye kat hotel. Hoho.. Nasib baik boleh bertudung, namun asalnya semasa interview bos nak org yg free hair!! Dasat kan keje sekarang?? Nak cari rezeki pun kene langgar batas2 agama, Nauzubillah... Ya ALLAH, jauhkan hambaMu daripada perkara mungkar.

"awak ada apa2 nak tanya?" Soal  supervisor/bos semasa interview. Aku hanya geleng kepala.
"Kalo takde, saya nak tanya satu soalan. Awak boleh free hair??" Cepumas punya soalan.
"Of course la tak boleh encik." Terus aku dan kawan aku menjawab. Memang sengal soalan. Kalau bos tu cina aku boleh terima soalan macam tu, tapi ni melayu dan terang2 agama pun ISLAM!!

Entahlah, sedih pun ada dengan keadaan sekarang Terlalu mengikut etika yang dicipta oleh manusia tapi etika ALLAH dan Rasul tak pula nak diikutnya, Semoga hatinya dilembutkan oleh ALLAH. Bayangkan jika ada yang sanggup free hair kerana disuruh oleh bos, tak ke dosa pekerja secara tak langsung dikreditkan ke atas bos tersebut?? Nauzubillah....

Akhirnya aku diterima untuk bekerja, dengan BERTUDUNG!! ALHAMDULILLAH...
Namun, persekitaran tempat aku bekerja kadang2 tidak kena dengan hati. Bila tengok pergaulan antara staf2 lelaki dan perempuan, tiada batasan langsung.

"Peliklah tengok pekerja2 kat sini, pegang2, sentuh2 lelaki perempuan rileks je." Aku bersuara kepada staf yang lebih senior.
"Standard hotel la, tapi sentuh2 pun berlapik." Yela sangat berlapik. Aku tengok ade je yang selambe xde lapik pun.

Kalo tak pegang2 terus xleh ke? peliknya... sangat2 pelik. Kalo dengan alasan berlapik, maknanya boleh kapel, boleh sentuh2 la? Tapi syarat pakai sarung tangan???? Macam tu ke? Tak pernah la pulak aku dengar dalam quran atau hadis cakap macam tu. Aku pun taktau nk buat apa, tegur ade je yang menjawab. So, aku hanya membenci dalam hati sahaja.

Sebulan setengah aku bekerja, namun banyak juga yang aku dapat. Yang baik aku jadikan pengajaran, yang tak baik aku jadikan sempadan. Pekerja2 lelaki walaupun ade je yang stok gatal2, tapi bile kita pandai jaga diri, Insyaallah.. Dia akan hormatkan kita sebagai perempuan. Kalau kita orang perempuan yang memang saje2 nak menyerah diri, alamak ibarat orang mengantuk disorongkan bantal la jawabnya orang lelaki ini.

So, what should we do?? The answer is "tepuk dada, tanya iman.."

Sunday, April 18, 2010

AL-FATIHAH.. dari ALLAH kita datang, kepadaNYA kita pulang

Assalamualaikum.

Aku lupa nak selitkan satu lagi kisah. Kematian seorang insan yang dikenali ramai. Achik Spin. Innalillah, dan al-fatihah untuk arwah. Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan yang beriman. Amin.

Sejak akhir-akhir ni, negara kita gempar dengan kematian orang seni ni. Pertama sekali kematian Yanie mentor, dipercayai menghidap penyakit paru-paru. Kemudian disusuli dengan Din Beramboi, pelawak, kartunis, dj radio yang turut dikenali ramai. Beliau menghidap demam denggi berdarah, selepas beberapa hari berada di ICU, beliau akhirnya pergi meninggalkan kita semua. Al-Fatihah.

Dan, yang terbaru. Petang tadi, Achik spin telah pergi meninggalkan kita akibat daripada kemalangan jalan raya. Beliau pergi dalam usia yang cukup muda, 28 tahun. Pergi meninggalkan seorang isteri dan dua orang cahaya mata. Daripada Allah kita datang, kepadaNYA kita pulang.

Kematian yang menjemput tidak mengira usia, ada yang masih lanjut usianya, tapi dipanjangkan umur. Ada yang baru nak kenal dunia, terus dipanggil ILAHI. Tak ketinggalan juga yang sedang sihat tubuh badan, turut dipanggilNYA. ALLAH MAHA MENGETAHUI.

Sama-sama kita muhasabahkan diri kita. Entah esok, lusa kita pula akan menyusul mereka. Hanya DIA yang mengetahui.

Ya ALLAH, jadikanlah solatku, ibadatku, hidupku dan matiku keranaMU..
Ampunkan dosa-dosa ku YA ALLAH.

Saturday, April 17, 2010

Bersanding, hantaran tepak sireh HARAM??

Assalamualaikum..

Agak terkejut apabila mendengar pasal ni. Bersanding tu aku dah tahu pasal hukumnya, Alhamdulillah.. Tapi yang part hantaran tepak sireh semasa bertunang dan berkahwin tu aku baru tahu malam ni. Syukur.. Sekurang-kurangnya, lepas ni aku boleh bagitau semua ahli keluarga terdekat pasal ni. Ye la kan, dah berkurun orang melayu kita mengamalkan adat ni. Rupa-rupanya Haram!! Maklumat pasal pengharaman ni aku dapat daripada ceramah Ustaz Azhar Idrus. Beliau memberi alasan bahawa bagi sireh ni budaya Hindu. Agama Samyvellu. Huhu.. So, harap2 lepas ni sama2 kita sampaikan kepada yang belum mengetahui. Insyaallah..
                                           gambar sireh

Tapi, aku tahu.. mesti akan ada masalah nanti kan. Yela, aku akui, keluarga aku bukanlah dari kalangan islamik, mereka mesti nak mempertikan pasal ni. So, macam mane ye?? Contoh la, bila sampai seru aku nak kahwin (kalo ade yang berkenan la), mesti ada adat meminang dan bertunang kan? macamana nak bagitau tak perlu tepak sireh ni? Mesti ada yang kata pelik kan. Moga ALLAH permudahkan urusan ku nanti. Amin..

Seperkara lagi, pasal bersanding. Jelas hukumnya Haram kan?? Alasannya sebab ada unsur menunjuk-nunjuk @ riak. Kalau nak bersanding jugak, diharuskan depan famili yang mahram sahaja. Tapi agak2 confirm ke yang mahram je ada? Macam susah kan? Sudah tentu time tu famili sedare mare datang nak memeriahkan majlis, sampai ada yang datang menumpang tidur. So, bagaimana sepupu-sepupu yang ada sekali? Sepupu dikira ajnabi kan?? Cameraman yang dipanggil pulak sah-sah bukan mahram. Ambik gambar pengantin dengan bermacam-macam gaya. Si suami cium isteri, isteri cium suami, peluk2 pinggang, baring2 atas katil. Suami isteri diharamkan menunjukkan kemesraan yang melampau di khalayak ramai. Kalau ada yang tengok, dan tibe2 terangsang, tak ke haru?? Kalau boleh, pegang tangan je la.. itu kata ustaz azhar. Tak perlu la nak tunjuk lebih2, dah jadi suami isteri kan. Lepas itu "mapuh mu la nak wat nape2 pun, doh jadi laki bini doh.." Kata Ustaz Azhar tu lagi. Aku tolong sampaikan je. Hehe..

               Mawi dan Ekin bersanding, sekadar hiasan.. hehe

Maka, kesimpulannya macamana ni? Kita mungkin dari golongan minoriti, sebab dunia sekarang majoriti yang menjadikan bersanding dan hantar tepak sireh sebagai hantaran sebagai satu amalan. Agak susah nak hapuskan amalan yang sudah sebati dalam jiwa masyarakat kita kan.

Oh ye, pasal bagi sireh tu, ustaz Azhar kata kalau bakal pasangan tu memang betul2 jenis makan sireh sebagai makanan ruji, tak makan nasi, harus la kalau nak jadikan sebagai hantaran. Haha.. kelakar kan? Tapi macam masuk akal juga. Orang zaman dulu, boleh la kalau nak bagi sireh pun, sebab ada yang memakannya, orang zaman sekarang ada lagi ke yang jenis makan sireh?? Kalau warga tua tu ada la. Am I rite? Jadi, dah pembaziran kat situ kalau bagi sireh pun. Apa kata kalau sireh tu digantikan dengan makanan lain, bahulu ke, coklat ke, buah rambutan ke, durian, langsat, manggis, best jugak. Huhu

                           makanlah buah-buahan tempatan..;-)


p/s: saya budak baru belajar, betulkan kalau salah.

Tuesday, April 13, 2010

bertudung...

Monday, April 12, 2010

Bila dah pernah bercinta, macam ni la jadinya.. huhu

Kadangkala terdetik juga di hati aku ni, "kan best kalau aku tak pernah bercinta. Tak ada masalah hati dan perasaan, tak ada masalah nak ingat sang mantan, tak ada sakit hati, jauh hati, tak ada masalah itu, tak ada masalah ini. Bla bla bla... 

Sekarang, ( actually, bkn sekarang.. dah lama sebenarnya, huhu) aku baru sedar, cinta tak ada kepentingan pun pada masa ni. Yela, tengah belajar. Kejar cinta buat hape?? Baik belajar dulu sungguh2, nanti dapat kerja best, baru la bersedia berfikir untuk cari pasangan hidup dunia dan akhirat. Ye tak?? Sebenarnya aku patut bersyukur sebab hubungan kami tak lama, hehe.. terima kasih ye sebab putuskan hubungan kita yang entah apa2 ni.

Ni dah masuk 3 tahun, aku single mingle tak ada masalah pun. Riak ke aku ni?? huhu.. Bukan la, maksud aku tak ada la aku nak melibatkan diri dalam masalah hati dan perasaan ni. Alhamdulillah, selesai satu masalah.

Aku pernah baca satu blog ni, tajuk nikah dulu ke cinta dulu?? Erm.. menarik. Kadang2 masalah kelurga pun satu hal, bila anak2 dah cukup matang, dh berkeinginan nak kahwin, mak ayah pula tanya.

"dah ada duit ke nak kahwin ni, kau nak bagi anak orang makan apa? Pasir ke??"

Kalau dah ada kerja, lain pulak jadinya.

"Nanti la dulu, lepas 2,3 tahun kerja kahwin la. Stabilkan ekonomi dulu."

"Kenal2 la dulu, tengok serasi ke tak, takkan nak kahwin terus."

Diam tak diam, kata2 ni lah yang menyebabkan terjadinya maksiat di kalangan anak muda zaman sekarang. Yela, nak kahwin.. Mak ayah tak bagi, kononnya kena knl2 dulu. Agaknya mereka ingat anak2nya akan terpelihara daripada godaan syaitan. Sedar tak, bila seorang lelaki berdua duaan dengan wanita ajnabi, maka di tengah2 tu ada syaitan. Nauzubillah, pesanan untuk diri sendiri jugak.

Kalau ada yang suruh kahwin, couple2 ni tak nak pulak. Antara jawapannya.
"ala, nanti lah dulu. Muda lagi. Nak enjoy." Kalau dah ada yang stok macam ni, memang macam tak lama je hubungan tu. Yela, katanya nak enjoy, dah puas enjoy esok2, cari yang lain. Kan kan kan??

"Aku kena ada rumah dulu la, kereta pun tak beli lagi, macam mana nak kahwin??" Kalau aku jumpa orang macam ni, aku sembur je dengan ayat pedas ni. " Habis, yang ko gatal sangat nak bercinta tu kenapa? Usung anak dara orang ke hulu ke hilir, kahwinnya tak nampak jalan pun."

Ishh.. pelik2 la orang zaman sekarang. Tak paham aku!! Dalam islam, couple tu HARAM. Diulang, HARAM!

Hadith :
Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:”Mana-mana lelaki tidak akan berdua-duaan (berkhalwat) dengan perempuan, melainkan pasti syaitan akan menjadi yang ketiga.”

 
(at-Tirmidzi)

dalam al-quran sendiri ada menyebut "dan janganlah kamu menghampiri zina"
Jelas kan sini, kapel pun dah haram sebab menghampiri zina. Kalau tak paham jugak, tak tahu la nak explain macamana.
Maka, lagi sekali. Pesanan untuk diri sendiri jugak. Tak payah la kapel2 ni, nanti ada jodoh kahwin jugak. Sekarang fokuskan mana yang lebih utama, tanggungjawab sebagai anak,pelajar, kakak/abang etc. Ingat senang ke nak jalankan tanggungjawab sebagai suami/isteri ni?? Payah beb. Mahunya kena berguru tujuh keturunan nak master bab ni. Huhu.. Gurauan semata.

Ingat janji ALLAH: 

“...perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat)” an-Nur (24:26)

Nah, amik kau sebijik! Tak ke best tu.. Kalau kita baik, insyaallah bakal pasangan kita pun orang baik2. Tapi, kalau macam aku ni tak tahu la. Aku pun bukannya baik sangat, tapi tak ada pulak jahat sangat. Bab kata Iwan dangdut tu, yang sedang-sedang saja. Hehe.. Tapi niat nak berubah ke arah lebih baik tu adala, Insyaallah.. Moga aku mendapat jodoh yang terbaik untuk diriku. Yang mementingkan agama, yang dapat memandu ku ke arah kebaikan. AMIN..

Penutup: 
Aku bagi gambar ni. Tengok sampai juling anak mata ye. Hehe.. 
Tengok, lepas kahwin boleh la nak wat mcm ni. Macam2 lagi la boleh buat. Huhu..
Allah larang kita berzina, tapi Dia tak larang kahwin. 
Jadi, bagi yang sedang berkapel tu, kalau rasa masa nak kahwin tu lambat lagi, better putus ok. Kalau ada jodoh tak kemana. Kalau tak dijodohkan dengan si dia terchenta tu, ALLAH akan gantikan dengan yang lebih baik. Ok tak?? Ok la tu... 
Tapi, bagi mereka yang dah bersedia untuk berumahtangga, cepat2 la ye si lelaki pergi pinang si pujaan hati. Kan melepas pulak, hehe.. STOP LA BUAT MAKSIAT TU. Bertaubat, ingat ALLAH. Minta supaya ALLAH permudahkan semuanya. Amin.. 


“Ya Allah. Kami ingin belajar untuk mentaati perintah-Mu. Kami belajar untuk menjadi hamba-Mu yang soleh dan solehah. Kami seringkali jatuh dan bangun, jatuh dan bangun lagi, dan lagi. Semoga kami terus dipimpin oleh-Mu, duhai Allah”. ameen


Thursday, April 8, 2010

BIARKAN CINTAMU BERKATA TIDAK.....

Kerap diungkapkan, cinta itu buta?Apakah benar cinta itu buta? Apakah cinta orang beriman juga buta? Kalau buta yang dimaksudkan itu tidak mampu lagi melihat mana yang hak, yang mana batil, tentulah cinta orang yang beriman tidak buta.
Tidak! Cinta yang suci tidak buta. Orang beriman tetap celik walaupun sedang dilamun bercinta. Mereka masih tahu dan mampu melihat serta menilai yang mana baik, yang mana buruk, yang mana halal, yang mana haram sewaktu bercinta.

Namun sekiranya buta yang dimaksudkan tidak nampak lagi segala kesusahan demi mendekatkan diri kepada yang dicintainya (Allah)… ya, cinta orang beriman memang buta. Orang yang beriman tidak nampak lagi ranjau duri untuk mendekatkan diri kepada Ilahi.

Pernah Sayidina Abu Bakar ra pernah berkata kepada anaknya, “jika aku menemui mu dalam perang Badar dahulu, aku sedikit pun tidak teragak-agak untuk membunuh mu!” Mus’ab bin Umair pula pernah berkata kepada ibunya, “jika ibu punya 100 nyawa dan nyawa itu keluar satu persatu, saya tidak akan meninggalkan agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad.”
Ya, cinta orang beriman itu buta. Tetapi bukan buta melulu. Yang buta melulu hanyalah cinta orang yang lemah iman. Cinta itu telah dikotori oleh kehendak nafsu dan bujukan syaitan. Apa sahaja yang disuruh oleh nafsu dan dihasut oleh syaitan akan diikuti. Cinta buta oleh orang yang buta mata hatinya sanggup mengorbankan maruah, harga diri malah membunuh demi cintanya. Memang benar kata pepatah Arab, seseorang itu menjadi hamba kepada “apa” atau “siapa” yang dicintainya.

Kalau sudah cinta, kita jadi “buta” terhadap penderitaan, kesusahan dan segala keperitan demi menyukakan hati orang yang kita cintai. Oleh itu bertuah sekali jika orang atau apa yang kita cintai itu adalah orang yang baik atau sesuatu yang baik, maka kita akan menjadi hamba kepada orang yang baik dan kebaikan.
Sebaliknya, jika yang kita cintai adalah kejahatan atau orang yang jahat… kita akan diperhambai sentiasa kepada kejahatan. Firaun mati lemas kerana diperhamba kuasa. Manakala Qarun ditelan bumi akibat diperhamba harta. Dan berapa ramai negarawan, hartawan dan bangsawan yang kecundang kerana cintakan wanita? Orang mukmin itu sangat cinta kepada Allah. Firman Allah: “Orang mukmin itu sangat bersangatan cintanya kepada Allah.” Al Baqarah 165.

Justeru, cinta orang mukmin itu “buta” kepada sebarang kesusahan demi menunaikan perintah Allah. Orang mukmin rela mengorbankan segala kesukaan atau kesenangan dirinya apabila semua itu melanggar perintah Allah. Tidak ada istilah tidak apabila berdepan dengan perintah Allah. Mereka akan berpegang kepada prinsip “kami dengar, kami taat” setiap kali mereka mendengar ayat-ayat cinta (Al Quran) yang datang daripada Allah.

Apabila berdepan dengan cinta Allah, segala cinta yang lain akan menjadi kecil dan terpinggir. Bayangkan kecintaan Rasulullah saw terhadap bapa saudaranya Abu Talib – orang yang membela dan melindunginya semasa susah dan senang. Bukan sahaja tubuh badan Rasulullah saw dipertahankan oleh Abu Talib tetapi beliau juga telah memberi kasih-sayang, perhatian, simpati dan empati yang tidak berbelah bagi kepada Nabi Muhammad saw.
Ya, Nabi Muhammad s.a.w dan Abu Talib saling cinta mencintai. Bayangkan hingga ke saat-saat kematian Abu Talib, nabi Muhammad saw terus berdakwah, merayu dan membujuk agar bapa saudaranya itu beriman. Tetapi Subhanallah! Allah Maha Tahu dan Maha Berkuasa terhadap petunjuk dan hati para hamba-Nya. Hidayah milik Allah. Dan hidayah itu tidak diberikan-Nya kepada Abu Talib atas sebab-sebab yang hanya DIA yang mengetahuinya. Lalu matilah Abu Talib dalam keadaan tidak beriman…

Betapa sedihnya hati Rasulullah saw tidak dapat digambarkan lagi oleh kata-kata. Dan pada hari kematian Abu Talib, bersimpuhlah baginda dalam doa demi keselamatan ayah saudaranya yang telah pergi. Namun apa jawapan Allah? Allah menegur dan melarang baginda daripada berdoa untuk keselamatan Abu Talib. Kerana apa? Kerana Abu Talib tidak beriman. Walaupun Allah Maha mengetahui betapa cintanya Rasulullah saw… tetapi Allah mendidik hati seorang Nabi agar berkata tidak walaupun ketika hati terlalu cinta!

Begitulah jua jalur cinta yang luar biasa oleh insan-insan luar biasa sebelum diutuskan Nabi Muhammad saw. Bagaimana Nabi Nuh as, dididik oleh Allah agar berkata “tidak” ketika teringat dan merasa kasihan kepada anak dan isterinya yang derhaka. Menyusul kemudiannya Nabi Luth as yang diperintahkan meninggalkan keluarga yang tercinta tanpa boleh menoleh lagi ke belakang.
Menyusul lagi kemudiannya Nabi Ibrahim as yang pada mulanya rela berpisah dengan bapanya yang menyembah berhala, dan selepas itu rela pula menyembelih anaknya Nabi Ismail demi cintanya kepada Allah. Nabi Nuh, Luth, Ibrahim dan akhirnya Nabi Muhammad s.a.w telah berkata “tidak” kepada cinta-cinta yang lain kerana cinta mereka pada Allah. Lalu di manakah letaknya cinta kita?

Muhasabah kembali cinta antara suami-isteri yang mendasari dan menghiasi rumah tangga kita…. Apakah pernah cinta kita berkata, “tidak”? Ah, tanpa disedari kerap kali kehendak isteri atau suami diturutkan sahaja walaupun jelas bertentangan dengan kehendak Allah. Atau kekadang kita sudah bisu untuk menegur kesalahannya kerana terlalu sayang. Sudah ketara, tetapi masih dipandang sebelah mata. Sudah menonjol, tetapi kita pura-pura tidak nampak.
Kekadang ada isteri yang sudah semakin “toleransi” dalam hukum penutupan aurat. Malangnya, sisuami biarkankan sahaja tudungnya yang semakin singkat, warnanya yang semakin garang, saiznya yang semakin sendat dan melekat… Ada masanya tangannya sudah terdedah melebihi paras yang dibenarkan, anak tudungnya telah terjulur dan helaian rambutnya sedikit berjuntaian… Itu pun masih didiamkan oleh sisuami. Mengapa begitu? Mungkin kerana terlalu sayang…

Kekadang solat nya pasangan kita sudah mula culas. Tidak menepati waktu dan terlalu “ringkas” pula… Itu pun masih kita biarkan. Mungkin ketika si suami melangkah ke surau atau ke masjid, si isteri masih leka dengan aktiviti rumah yang tidak kunjung reda. Dan keutamaan mengerjakan menyegerakan solat tepat semakin hari semakin dipinggirkan. Pernah ditegur, tetapi mungkin kerana keletihan si isteri jadi sensitif dan merajuk. Tarik muka. Masam wajahnya. Maka suami jadi “jeran” dan mengalah untuk tidak menegur lagi. Kerana apa? Kerana sayang…

Si suami pula kekadang sudah semakin merosot pengamalan Islamnya. Kalau dulu rajin menghadiri kuliah, melazimi solat berjemaah, bersedekah dan berdakwah tetapi entah kenapa “:semangat” Islamnya merudum tiba-tiba, roh dakwahnya meluntur, mula malas-malas, leka dengan program TV dan aktiviti-aktiviti yang tidak menyuburkan iman dan Islamnya… si isteri melihat dari dekat.
Itu perubahan yang membimbangkan, detik hati isteri. Ingin menegur, tapi malu. Ingin menasihati, takut dibentak. Dari sehari ke sehari kemerosotan itu dibiarkan. Akhirnya keinginan-keinginan itu menjadi dingin… biarlah dulu. Tunggulah lagi. Ah, semuanya… demi cinta!

Seakan telah dilupakan dahulu kita bernikah kerana Allah. Dihalalkan pergaulan kita antara suami isteri atas kalimah Allah. Ingat kembali kalimah syahadah dan istighfar yang diulang-ulang oleh Tok Khadi sebagai pembersihan hati dan taubat sebelum tangan dijabat untuk aku janji menerima satu amanah. Nikah diterima, ijab kabul dilafazkan dengan kehadiran wali dan saksi…dan bercintalah kita kerana Allah.
Itulah pangkal perkahwinan setiap pasangan muslim. Untuk mengekalkan cinta, relalah berkata tidak kepada kemungkaran yang dilakukan oleh pasangan kita. Berani dan tegalah berkata tidak apabila Allah dan hukum-Nya dipinggirkan oleh suami atau isteri kita.

Sayidina Abu Bakar pernah memerintahkan anaknya menceraikan isteri yang baru dikahwini oleh anaknya bila didapati anaknya itu mula culas solat berjemaah di masjid kerana leka melayani isteri barunya. Nabi Ibrahim pula pernah berkias agar anaknya Ismail menukar palang pagar rumahnya (isyarat menceraikan isterinya) apabila didapati isterinya itu tidak menghormati orang tua.

Jika kita undur selangkah ke belakang dalam pengamalan syariat, anak-anak akan undur sepuluh langkah ke belakang. Sedikit ibu-bapa tergelincir, terperosok anak ke dalam lubang kemungkaran. Sebab itu sering berlaku, apabila ibu tidak lengkap dalam menutup aurat anak-anak perempuannya akan lebih galak mendedahkan aurat. Lambat sibapa dalam mengerjakan solat, anak-anak akan berani pula meninggalkan solat. Sedikit ibu-bapa terpesona dengan dunia, anak-anak akan terleka dalam mencintainya!

Betapa ramai ibu-bapa yang hakikatnya “menghumban” anak mereka ke neraka kerana dibiarkan melakukan kejahatan tanpa teguran. Ada yang terlalu cintakan anak, hingga dibiarkan anak-anak tidak solat Subuh, konon katanya kasihan nanti anaknya mengantuk kerana kurang tidur. Ada pula anak-anak yang sudah besar panjang tetapi masih tidak dilatih berpuasa kerana tidak sampai hati anak-anak melihat anak-anak kelaparan dan kehausan. Apabila anak-anak pulang lewat malam, ada ibu-bapa yang begitu “sporting” berkata, “Biarlah… muda hanya sekali, biarkan mereka bersuka-suka, tumpang masih muda!”

Susah benarkah untuk melihat anak-anak, isteri atau suami bersusah-susah kerana Allah? Padahal kesusahan yang sedikit dan sementara di dunia ini adalah suatu yang lumrah demi mendapat kesenangan yang melimpah dan kekal abadi di akhirat kelak?

Jangan kita dibutakan oleh cinta nafsu kerana cinta nafsu itu bersifat melulu. Cintailah sesuatu kerana Allah, insya-Allah, cinta itu akan sentiasa celik untuk melihat kebenaran. Rela dan tegalah berkata tidak demi cinta. Cintalah Allah dan selalu menjaga hukum-hakam-Nya. Bila cinta kita kerana yang maha Baqa (kekal), maka itulah petanda cinta kita sesama manusia akan kekal.

Marah biar kerana Allah. Justeru kemarahan kerana Allah itulah yang akan menyuburkan rasa cinta kita. Bila hak Allah diabaikan, bila hukum-hakam-Nya dipinggirkan, katakan tidak… cegahlah kemungkaran itu dengan kuasa dan dengan kata-kata. Biarkan cinta mu berkata tidak! Insya-Allah cinta itru akan kekal sampai bila-bila…

COPY-PASTE DARI GENTA RASA 

Wednesday, April 7, 2010

Kita di ziarah MalaiKat maut setiap 21 MiniT?SeramNye...

Sedarla weyh! kita di ziarah!

BIsMillahirrahmanirrahimm...

Sebuah hadis Nabi S.A.W yg diriwayatkan oleh Abdullah b Abbas R.A, bahwa Rasullullah S.A.W bersabda yang maksudnye "Bahwe malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muke bumi ini 70 kali dlm sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati org itu ade yg sedang gelak ketawe. Maka berkate Izrail: "Alangkah hairannye aku melihat org ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala utk mencabut nyawanye, tetapi die masih berseronok2 bergelak ketawe".
Manusia tidak akan sedar bahwe dirinye sentiase diperhati oleh malaikat maut, kecuali org2 soleh yg sentiase mengingati mati. Golongan ini tidak lalai & sentiase sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerane mereka sentiase meneliti hadis-hadis Nabi S.A.W yg menjelaskan mengenai perkare-perkare ghaib, terutame mengenai hal ehwal mati dan hubungannye dgn malaikat maut.

1 hari=24 jam= 1440 minit

1440 minit/70=20.571 minit

INI BERMAKNE MALAIKAT MAUT MENZIARAHI KITE SETIAP 21 MINIT

p/s: di copy-paste dr facebook teman..

Wednesday, March 31, 2010

Apa jawapan yang boleh diberi apabila adik, anak-anak yang bertanya??

Rasa terpanggil nak mem'post'kan perkara ini.

Kadang-kadang terdetik di hati, dengan situasi sekarang apa reaksi kita kalau ada adik-adik atau anak-anak yang bertanya:

"kenapa kakak dengan abang tu jalan pegang tangan? Tadi kat sekolah Ustazah adik cakap berdosa lelaki dan perempuan bersentuhan kulit dengan lelaki ajnabi. Kakak dengan abang tu takkan dah kahwin, pakai baju sekolah lagi. Pelik la."

"kenapa Mak cik tu tak pakai tudung, bukankah rambut tu aurat bagi perempuan?"

"Ei, seksinya akak tu, berdosa kan pakai seksi-seksi? Boleh mendatangkan fitnah."

"Abang tu pakai gelang dan rantai la. Bukan haram ke lelaki menyerupai perempuan? Gelang dan rantai kan bagi perempuan je."

Ini baru segelintir soalan yang diutarakan. Macamana kita nak jawab ye?? Perilaku seperti di atas dah dominan. Mungkin ada yang keliru mana yang hak, mana yang batil.

Wallahualam..

Tuesday, March 30, 2010

Macamana Nak Jadi Baik??

Entah la, tibe2 je rase nak menulis pasal ni. Kadang2 kita rase kite dah cukup baik, tapi sebenarnya banyak lagi yang tak cukup dalam diri. Ilmu, iman dan amal. Macam familiar je kan ayat ni??

Ilmu. Banyak ke ilmu yang ada? Ilmu dunia mungkin la ada sikit2, tp ilmu agama penuh di dada ke? Aku rasa ilmu agama aku ni pun mungkin setebal satu sel je. Hehe.. Terlalu nipis kalo nak dibandingkan dengan kulit bawang. Am I right??  Dunia sekarang ni pun banyak menekankan pasal ilmu keduniaan. Macam terkilan pun ada. Ilmu agama takat belajar Pendidikan Islam masa sekolah menengah dulu je. Cukup ke? Belajar pun yang basic2. Tapi basic2 pun, ramai je yang tak ikut. Contoh yang senang sekarang pasal pergaulan lelaki dan perempuan, aku tengok macam tak ada batas langsung. Sedih pun ada, umur belasan tahun dah ada pakwe makwe. Keluar dating, dan paling dahsyat berzina la. Astagfirullah. Pastu bila pregnant, buang anak pulak. Tak ke buat dosa besar 2 in 1?? Berzina dah la dosa besar, pastu membunuh pulak. Tak ada hati perut agaknya si pelaku ni. Kesian dekat baby. Tak sempat nak rasa hidup kat dunia. Tapi kan, mungkin ada hikmah jugak. Siapa tahu, kalau ditakdirkan hidup pun, macam2 perkara buruk berlaku? Who knows??

Iman. Pasal iman mungkin dah disentuh di atas. Tapi kan, kalau setakat sembahyang, puasa tak boleh nak dikira baik kan?? Macam aku la. Huhu.. Aku nak jadi lagi baik, Macamana ea? Kalo nak cakap qiam malam2, tak jugak. Sembahyang sunat pun, buat solat hajat je. Tu pun time dekat2 dengan exam. Teruk kan? Mengaji pulak, tak ade la selalu. Kalau duk Ukm ni, boleh la tiap2 hari lepas maghrib dan subuh sentuh jugak Quran. Tapi, masalahnya.. Bila balik kg ke, pegi mane2. Susah sikit nak jenguk Al-Quran. Jangan ikut aku ye?? Kalau boleh, nak istiqamah, tapi macamane ni?? Susah jugak kan? Tapi org lain boleh buat, takkan aku tak boleh kot.

Amal. Tak tahu nak cakap macamane dah. No idea. Huhuhu...Tapi rasenye lebih kurang yang atas tu je kan??

Saturday, March 27, 2010

Saje2...

ASSALAMUALAIKUM...

Tak tahu nk gambarkan bagaimana perasaan ke pesta buku pwtc semalam, excite, teruja, mcm2 la.. (excited ngn teruja 2 sme je kan) hahaha..

Tapi sempat capai versus je. Buku ustaz Hasrizal xjumpe, mase nk blik bru jumpe, tapi duit pun dah xde la. Aku beli tafsir Al-Quran. So, bajet dah xckup. Ade duit 60 hinggit je pun. Jimat beb sekarang ni. 2 pun duit tabung. tukar syiling kat cafe. Naseb baik diterima. Hoho

Hari ini pulak aku diamanahkan untuk menjaga Syafiqa. Sepupu aku, baru je 11 bulan. Biase la, mak ayah kerja. Naseb baik ade aku. ~riak~

p/s: nanti kalo aku kawin, n ade anak aku tak nak kerja boleh x?? Nak jage ank kat umah la, xyakin la nk bg sape2 jge. Macam2 kes brlaku skrg, takuuut!!

Friday, March 26, 2010

Mampukah Aku Seperti Ini??



"Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik....."

Surah An-nur, ayat 26

Thursday, March 25, 2010

..:salam:..

Salam untuk semua..

Aku dah lama tak post sesuatu kat blog ni. Ingatkan nak cancel terus je.. Huhu.. Tapi tak apa la, bosan2, aku boleh jenguk blog aku yang tak berape menarik ni..

2,3 hari ini, aku banyak bace blog org. Bile tengok2, rse nak post sesuatu jugak kat blog, tapi idea kurang la.. Macamane org lain boleh ade idea? Aku pulak xboleh?? Pelik bin ajaib ke ajaib bin pelik ni??

Ermm.. nak cerita apa ye?? oh ye, sekarang ni musim Pesta Buku Antarabangasa,bertempat di PWTC, Kuala Lumpur. Esok, Jumaat (26/03/10) Insyaallah, aku akan sampai ke sana. Aku nak cari versus, karya penulis muda tanahair yang bagiku sangat menarik untuk di baca. Nama penanya Hlovate, nama sebenar aku tak tahu. Don't care whoever she r, but i really like the way her wrote (aku just tau die tu perempuan je). Kenapa aku suka penulisan die?? Sebab ceritanya banyak pasal agama, kinda a dakwah?? I think la.. so, aku ni bukannya baik sangat, tapi niat nak change 4 good 2 adela.. Doakan aku kwn2..

Lagi? Aku nak cari ape lagi?? Maybe teringin nak cari buku motivasi sikit, dari ustaz2 terkenal. Macam nak cari "BERCINTA SAMPAI KE SYURGA" dengan "MURABBI CINTA". Buku2 ni dari Ustaz Hasrizal. Semua buku2 beliau sangat best, banyak pengajaran di dalamnya, terutama bagi org muda mcm aku ni. Yela, jiwa muda. Perasaan ingin dikasihi dan mengasihi mestilah ada, tapi bila belek buku dari uztaz ni, insaf tu ada. ( info, aku dah ada "AKU TERIMA NIKAHNYA")

Sebenarnya jodoh, pertemuan, ajal, maut semuanya ditangan ALLAH. So, aku selalu ingtkan hati supaya yakin dengan janji ALLAH. Sorry to say, especially about couple. Aku tak nak alami lagi.

Ya ALLAH, tetapkan hati hambaMU ini.

For me, a relationship must end with marriage..

Arrghh!! Aku dah banyak melalut. So, ini sahaja untuk hari ini. Kalau tak ada org tengok pun, xpela.. Ade aku kisaaahhh!!


p/s: lupe plak, aku teringin nak ada tafsir al-quran, harap boleh dapatkannya esok. Mengaji hari2 pun tak tahu maksud tak de maknanye kan?? ALLAH, permudahkan segala urusan hambaMU ini..

Monday, February 1, 2010

..: Kelakar Tak Ingat :..

Seorang guru matematik baru sahaja di'posting'kan untuk mengajar di sebuah sekolah. Biasalah, time tu (beberapa tahun lepas) subjek matematik dan sains kena diajar dalam Bahasa Inggeris. So, cikgu ni pun dengan penuh semangat berkobar-kobar mengajar la satu kelas ni. Kebetulan, beliau dapat kelas yang belakang2.

Selepas mengajar, menulis segala bagai di white board, maka beliau mahu pelajarnya menjawab soalan yang di tanya. Kononnya nak test student.

Cikgu: ok class, who want to try? ( soalan telah tersedia kat depan)

Tapi, tiada seorang pelajar pun yang mengangkat tangan nak jawab soalan tersebut melainkan mereka semua ketawa berdekah-dekah. Cikgu pelik melihat situasi tersebut.

Cikgu: kenapa?? (muka xphm)

pelajar2: cikgu ni kelakar la. One, two, three la.. bkn want to try...itupun tak pandai
(semua ketawa)

cikgu: ????


Sumber: Daripada Dr. Rokiah. Pensyarah math. Ptg tadi, dia cerita kat kelas...=p

Thursday, January 28, 2010

..:: Mencari pasangan vs mencari keredhaanNYA..::

Kadangkala
Hati kecilku berdetik
Sampai bila aku begini
Keseorangan, kesepian, kesunyian

Tatkala melihat teman-teman
Sedang melakar bahagia
Bersama pasangan masing-masing
Bergurau senda, bertepuk tampar
Suka duka, tawa dan tangis

Namun..
Di sebalik semua ini
Aku berfikir
Redhakah DIA dengan kelakuan
Hamba-hambaNYA ini

Kerana
Pergaulan yang semakin luas
Tidak terbatas
Tanpa sempadan yang pernah
Digariskan oleh DIA

Akhirnya
Aku hanya mampu berdoa
Dan mampu berserah kepadaNya

Ya ALLAH Ya TUHANKU
Kurniakanlah aku pasangan
Yang terbaik untukku
Demi agama ini
Untuk mencapai
KeredhaanMU...
Amin..

Create at
8.40 pm
Thursday
28th January 2010


Tuesday, January 26, 2010

..:Hate The Sin, Not The Sinner:..

Assalamualaikum..

Tajuk kat atas ni merupakan perumpamaan yang aku jumpa dalam sebuah novel melayu. Macam best je bunyinye. Betullah tu, kadang2 kita bukannya membenci pembuat dosa, tapi dosa yang dibuat oleh mereka tu kita tak boleh terima. Contohnya aku nak ambik pasal couple, atau dlm bm maksudnya percintaan antara lelaki dan perempuan, atau dlm indon berpacaran. Hehe..

Penulis novel ni pun macam kurang bersetuju dengan budaya kapel yang semakin menjadi-jadi dalam masyarakat melayu yg bergama ISLAM ni. Diulang, MELAYU dan ISLAM!!

Aku bukan apa, bila tengok sekeliling (cth terdekat, shopping complex), macam nak terkeluar biji mata bila tengok kapel2 ni. Berpelukan,berciuman, bergesel2 (macam kucing parsi nak bermanja dengan tuannya) dan macam2 lagi la. Tak sanggup aku nak describe lebih. Huhu..

Even kawan2 sndiri pun ada yg terlibat. Tapi aku tak benci korang, aku benci cara korang berkapel. Tak semestinya kapel sekarang ni akan jadi laki korang jugak satu hari nanti. Jodoh, ajal, maut semuanya di tangan Tuhan. So, berpada-padalah.
Teringat dialog ni..

Aku: Buat apa tu? (tengok 2 org member duk main facebook)

Member 1: Tengok fb, gambar ex dia ni kat shoping complex mane entah,dengan awek baru dia. Tengok ni, berpelukan, pegang pinggang, ei..tak malu ke?? Kalau ex kau macam ni, apa kau rasa??

Aku: Alhamdulillah. Syukur la sebab kita dah tahu perangai dia macam ni. So, sebab tulah jodoh kami tak panjang. (Laju je aku menjawab) huhu

Member 2: Aku tak rasa apa2 la, malas nak pk. (Sampuk member 2)

Member 1: Yela, mestilah kita pernah macam ni gak kan dengan pakwe masing2 ( Dia nak persetujuan ramai)

Aku: Sape suruh time kapel bg lelaki sesuka ati die je nak wat kite? Dalam hati, 'Alhamdulillah.. even aku pun pernah kapel, tapi aku tak pernah buat macam ni. (Peluk2, pgg pinggang, cium2) Allah sayang saya lagi.'

Diam..

Tapi kan, aku pun ada gak wat salah. Time kapel dulu, aku bagi dia pegang tangan aku. Ye!! Pegang tangan sahaja. Tapi itupun dosa jugak kan?? Ada sorang lagi member cakap
"Alah, setakat pegang tangan je pun, buat dosa2 kecik je.. Bukan dosa besar."
Astaghfirullahalazim..istighfar panjang aku dengar statement ni.

Ya ALLAH, ampunkan dosa hambamu ini.

Aku menyesal, aku serik dan aku tak tahu nak cakap apa lagi.

Aku benci dengan apa yang pernah aku buat, tapi harapnya aku tak benci diri aku sendiri.

Monday, January 25, 2010

..:Setelah Sekian Lama Aku Menyepi:..

Salam and greeting to all..

2010..aku kembali!!

Rasanya belum terlewat untuk aku mengucapakan selamat tahun baru 2010 dan selamat menyambut 1431 hijrah. (walaupun dah masuk safar, hehe)

Aku bukan apa, ada banyak kekangan untuk aku meng'update'kan blog. Last aku tulis blog semester lepas, pastu cuti panjang (dalam 5 minggu). Bila cuti, sudah semestinya aku malas nak main blog ni. (bukan blog saje, facebook, emel dan ym pun aku tinggal sepi je). Maklumlah, kat rumah mana ada talian internet. Kalau nak pegi cc, gayenya mmg aku takkan pergi la semata-mata krn bende ni semua. Sekarang dah 5 minggu duk ukm, baru je rasa nak update blog.. Kira halal jela ye?? hehe

Erm, apa yang aku nak tulis lagi ni?? Dah blurr..huhu

Oh ye, tahun ni merupakan semester akhir aku. (INSYAALLAH, aku grad beberapa bulan lagi). So, mestilah sem ni adalah sem yang paling sibuk bagi aku. Kena siapkan thesis la. huhu..
Walau apapun, InsyaALLAH... i'll do the best.. (w'pun aku grad nanti, resultnye x seberapa, tp Alhamdulillah, akhirnya aku akan berjaya jugak habiskan profesion aku sebagai seorang pelajar. ( dah tak sabar2 nak masuk alam kerja, pegang duit sendiri, bantu mak ayah)

Ok..sampai sini shj kot. Aku tak pandai mengayat sgt..;)

Bye...
Assalamualaikum...